Kuchnia grecka nazywana jest przez specjalistów od kulinariów kuchnią zdrową i prostą, zapewne ze względu na ilość jarzyn, owoców i ryb, które często surowe, goszczą na greckich stołach. Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie różnił się od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw, a dla tych, którzy nie odwiedzili jeszcze kraju bogów i...
Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona tajemnicza, obwarowana surowym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Mamy nadzieję, że książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii...
Poradnik zawiera esencję wiedzy o sadownictwie amatorskim. Znajdziemy tu niezbędne informacje pomocne przy planowaniu, sadzeniu oraz pielęgnowaniu naszego sadu. Dopełnieniem książki są charakterystyki wybranych gatunków drzew i krzewów, oraz przepisy na przetwory owocowe. Książka proponuje spojrzenie na sad jak na organizm złorzony z wielu elementów, które odpowiednio dobrane tworzą mjejsce pełne harmonii....
Śniadania. Najczęściej wchłaniane w pośpiechu, między myciem zębów a założeniem butów i wybiegnięciem do pracy. A przecież mówi się o nich„najważniejszy posiłek dnia”. Czasami w weekendy zmieniamy zwyczaje i śniadania staramy się bardziej celebrować, ale często jest też tak, że nawet kiedy się staramy to zrobić, to po całotygodniowym zaniedbaniu tematu po prostu brakuje nam pomysłu i śniadanie...
Herzlich willkommen! Niemcy zapraszają na wakacje! O pierwszeństwo na liście obowiązkowych miejsc walczą: Berlin - miasto niegdyś „murem podzielone”, wspaniały Poczdam, wskrzeszone z gruzów Drezno, zamki Ludwika Bawarskiego, Bamberg z katedrą, jedna z najstarszych - Ratyzbona, magiczna Bawaria i Szwajcaria Saksońska z fantastycznymi formami skalnymi. A może wszystkich zjednoczy widok z...
Do Meksyku zaprasza Barbara Piotrowska - wiolonczelistka, autorka bloga Polka w Meksyku, która nie bała się postawić wszystkiego na jedną kartę. Pozostawiwszy stateczne życie w Warszawie, wyruszyła za ocean, by spełnić swoje marzenie o zamieszkaniu pod palmami.
W Meksyku funkcjonuje 68 rdzennych języków, jada się ponad 100 gatunków chili, a okazji do zorganizowania hucznych festiwali jest niemal dwa...
Gdzie zaczyna się południe? Może w rzymskim Lacjum, może już na krańcach Umbrii, w górzystej Abruzji, a może dopiero w chaotycznych Kampanii i Apulii? Ponoć "południe Włoch, jak chce tradycja, rozpoczyna się za pierwszą stacją benzynową na południe od Rzymu". Ta opowieść narodziła się z pasji, z tęsknoty do palącego słońca i oślepiającej bieli fasad, z przyśpieszonego bicia serca na myśl o zbliżającym...
Siódme wydanie bestsellerowego przewodnika po Toskanii i Umbrii! Wielu pisało o tych najpiękniejszych regionach Włoch, ale nikt tak subiektywnie i sugestywnie, jak robią to autorzy przewodnika, Anna Goławska i Grzegorz Lindenberg . Ich książkę wyróżnia szczerość, wiedza, poczucie humoru oraz piękny, poetycki język. Znajdziecie tu mnóstwo informacji praktycznych, które przydadzą się podczas podróży...
"Mistrz sztuki przetrwania Bear Grylls zabiera nas w kolejną ekscytującą podróż.
Beck Granger wyrusza śladem kłusowników polujących na nosorożce w Afryce Południowej. Niestety, szybko odkrywa, że został oszukany i podstępnie zwabiony na obce terytorium. Jego wrogowie nie cofną się przed niczym, byle go dopaść….
Uratować go mogą tylko jego survivalowe umiejętności. Aby przetrwać, musi uciec...
DANIA JEDNOGARNKOWE. Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe...