Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Kiosk partnerski

Kursy językowe
Języki obce w najlepszym wydaniu ......

główne menu

Audiobooki: promocja stała

Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć - ebook

3,99 zł (zawiera 23 % VAT)
8 pktProgram lojalnościowy

  • PDF (znak wodny)
  • EPUB (znak wodny)
  • MOBI (znak wodny)

Pani Elżbieta 

16.01.2017

polski

44

Psychoskok

978-83-7900-774-5

Opis:

"

Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

„W książeczce tej starałam się zebrać wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole. Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: — sękacz, który jednak tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie z rożnami, wykonać mogą. Taka baba z rożna nie jest jednak tak niezbędna, jak inne baby drożdżowe, a te wszystkie, przy staranności, w każdym piecyku pod blachą doskonale upiec można. W Warszawie, wiele osób, zamiast piec baby w domu, tylko ciasto na nie przyrządza, a gotowe blachy z plackami i formy z babkami — odsyła do piekarni, gdzie specjalnie urządzony piec daje większą rękojmę ich udania się. W taki jednak sposób możemy postępować tylko z pospolitemi gatunkami ciasta. Wszelkie baby parzone, tiulowe, petynetowe, już nie mówiąc o babach na pianie z białek, jak: chlebowa, migdałowa, cytrynowa itp., nie znoszą ani wstrząśnień przy przenoszeniu ciasta, ani ochłodzenia przy przejściu służącej ulicą, i lepiej się ich wyrzec, niż narażać na prawie pewne zepsucie przy peregrynacjach z miejsca na miejsce. Jeżeli chcemy je jednak mieć koniecznie, należy zrezygnować z wysokich ich kształtów i upiec w niskich rondlach, lub niewysokich formach w domu, w piecyku pod blachą, w piecyku gazowym, lub nawet na fajerce gazowej, w Prodige'u, w którym będą wprawdzie kształtem przypominały raczej tort, ale urosną i upieką się wybornie.”

 

W książce znajdziemy następujące przepisy:

I. BABY

1. Baba łatwa, a smaczna.

2. Baba szafranowa.

3. Baba parzona.

4. Baba rodzynkowa.

5. Baba tarta.

6. Baba migdałowa, drożdżowa.

7. Baba czekoladowa, drożdżowa.

8. Baba petynetowa.

9. Baba chlebowa.

10. Baba czekoladowa.

11. Baba piaskowa.

12. Baba cytrynowa.

13. Baba makowa.

14. Baba migdałowa.

15. Baba z rożna. (Baumkuch, Sękacz).

II. PLACKI

1. Placek pakowaniec.

2. Placek przekładaniec.

3. Placek pomarańczowy.

4. Placek z kruszonką.

5. Placek drożdżowy z jabłkami.

6. Placek drożdżowy z serem.

7. Placek kruchy z serem.

8. Placek z makiem.

9. Placek z masą orzechową.

10. Placek z marmeladą.

III. TORTY

1. Tort wiedeński.

2. Tort piaskowy.

3. Tort kruchy.

4. Tort chlebowy.

5. Tort chlebowy inaczej.

6. Tort czekoladowy.

7. Tort czekoladowy niegotowany.

8. Tort wiedeński „Dobosz“.

9. Tort czekoladowy łatwy do krajania.

10. Tort z kakao.

11. Tort kasztanowy.

12. Tort kasztanowy inaczej.

13. Tort fasolowy.

14. Tort aleksandryjski.

15. Tort orzechowy.

16. Torcik z orzechów laskowych.

17. Tort hiszpański.

18. Tort kawowy „Mocca“.

19. Tort migdałowy.

20. Tort morelowy.

21. Tort makaronikowy.

22. Tort pomarańczowy.

23. Torcik migdałowy na opłatkach.

24. Tort niegotowany.

IV. MAZURKI SKROMNE

1. Mazurek oszczędny.

2. Mazurek bakaliowy na białkach.

3. Mazurek migdałowy na białkach.

4. Mazurek orzechowy na białkach.

5. Mazurek orzechowy inaczej.

6. Mazurek cytrynowy.

7. Mazurek pomarańczowy.

8. Mazurek królewski.

9. Mazurek czekoladowy, pospolity.

10. Mazurek śmietankowy.

11. Mazurek drożdżowy, pospolity.

12. Mazurek w zimnej wodzie podchodzący.

13. Mazurek makowy.

14. Mazurek z prażonych migdałów.

15. Mazurek cygański.

16. Mazurek różany.

V. MAZURKI WYKWINTNIEJSZE

17. Mazurek czekoladowy gotowany.

18. Mazurek „Dzień i noc“.

19. Mazurek orzechowy na miodzie.

20. Mazurek prababek (nie pieczony i nie gotowany).

21. Mazurek pomarańczowy.

22. Mazurek makaronikowy z różą.

23. Mazurek morelowy.

24. Mazurek z gotowanych żółtek.

25. Mazurek migdałowy kruchy.

26. Mazurek rodzynkowy kruchy.

27. Mazurek bakaljowy.

28. Mazurek orzechowo-czekoladowo-jabłeczny.

29. Mazurek „Toinon“.

30. Mazurek „Duchesse“.

VI. LUKRY, POMADKI I MASY DO PRZEKŁADANIA CIAST

1. Lukier na białkach.

2. Lukier pomadkowy.

3. Lukier czekoladowy.

4. Lukier przezroczysty.

5. Lukier kawowy.

6. Masa migdałowa.

7. Masa kawowa „Mocca“.

8. Masa czekoladowa.

9. Masa orzechowa.

10. Masa ponczowa.

11. Krem orzechowy.

"

Opinie o produkcie


Bądź pierwszą osobą, która doda opinię. Kliknij tutaj.
 
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć - ebook
Forma zakupuCena

Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć - ebook

3,99 zł (zawiera 23 % VAT)
8 pktProgram lojalnościowy
    • PDF (znak wodny)
    • EPUB (znak wodny)
    • MOBI (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Gwarancja satysfakcji

Nowości

  1. 1.Tam, gdzie ptak śpiewa najlepiej
  2. 2.Kociarz
  3. 3.Peter Sagan. Mój świat
  4. 4.Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach
  5. 5.Klan. Honor ponad życie
  6. 6.Upadek i wzlot Reginalda Perrina
  7. 7.Demokratyczne ideały a rzeczywistość
  8. 8.Kolej na Felix
  9. 9.Snajperzy. Antologia opowiadań.
  10. 10.Cyfrowi ludzie. Nasza czwarta rewolucja

Najchętniej kupowane

  1. 1.Upadek i wzlot Reginalda Perrina
  2. 2.Pacyfik i Eurazja. O wojnie.
  3. 3.Milczący zamek
  4. 4.Krew Manitou
  5. 5.Tatuażysta z Auschwitz
  6. 6.Arystokratka i fala przestępstw na zamku Kostka
  7. 7.Duch zagłady
  8. 8.Kiedy i jak wynaleziono naród żydowski
  9. 9.Harda horda
  10. 10.HUE 1968